MITÄ PARTIOSSA TEHDÄÄN?

Partiossa toimitaan ryhmässä ja opetellaan huolehtimaan itsestä, omista tavaroista, kavereista ja yhteisistä tehtävistä ikäkaudelle sopivalla tavalla.

Partiossa leikitään, kokeillaan nikkarointia ja muita kädentaitoja, tutustutaan partioihanteisiin ja  tietenkin opetellaan retkillä ja metsässä tarvittavia taitoja käytännönläheisesti. Partiossa harjoitellaan ensiapua ja osallistutaan Yhteisvastuu-keräykseen ja muihin projekteihin. Partiossa aikuisetkin heittäytyvät, leikkivät ja laulavat. Partiossa päätetään asioista yhdessä.

Retkeily ja luonnossa liikkuminen on olennainen osa partioharrastusta. Retkeilemme ryhmien kesken ja välillä koko lippukunnan voimin lähiluonnossa, metsässä, vesillä, erämaassa …

Viikkotoimintamme tapahtuu partiotiloissa eli kololla Kuunsäde 3 C:ssä. Joskus viikollakin ryhmät saattavat normaalin kokoontumisen sijaan lähteä pienelle retkelle esim. keskuspuistoon, Olarin kappelille tai vaikka Isoon Omenaan. Ilmoitathan omalle johtajalle, jos partiolainen ei pääse kokoukseen tai myöhästyy. Koulujen loma-aikaan ryhmät eivät pääsääntöisesti kokoonnu.

Pidemmät retket järjestetään viikonloppuisin. Joskus OMS retkeilee koko lippukunnan voimin, joskus retket ovat vain tietyn ikäkauden tai ryhmän omia. Sudenpentujen ja seikkailijoiden retkellä on aina mukana aikuinen johtaja. Tätä vanhemmat partiolaiset retkeilevät vartionjohtajiensa kanssa. Syksyisin on koko lippukunnan yhteinen syysretki ja talvisin talviretki. Syksyisin ja keväisin on myös partiotaitokilpailuita ja muita tapahtumapäiviä sekä ryhmien omia retkiä. Kesälomalla on partioleirit, jotka vuodesta riippuen saattavat olla suuria (10 000 osallistujaa), keskikokoisia (2 000 osallistujaa) tai lippukunnan omia pienempiä leirejä. Retkille ja leireille ilmoittaudutaan jäsenrekisteri Kuksan kautta vanhempien PartioIDllä, jotta tiedämme, että lapsella/nuorella on lupa osallistua.

Partiotaitokilpailut eli pt-kisat järjestetetään nuoremmille päiväsaikaan ja varttuneemmille kisat jatkuvat yli yön. Kisoissa edetään suunnistamalla maastossa. Matkan varrella mitataan partiossa opittuja taitoja ja tietoja, seikkaillaan, hullutellaan, testataan päätä ja käsiä. Sudenpennut ja seikkailijat kulkevat omissa partiotaitokisoissaan saattajan kanssa.

MIKSI PARTIOSSA TEHDÄÄN SITÄ MITÄ SIELLÄ TEHDÄÄN?

Partiotoiminnan tavoitteena on auttaa lasta ja nuorta kasvamaan vastuuntuntoiseksi ja itsenäisesti ajattelevaksi yhteiskunnan jäseneksi, joka elää tasapainossa itsensä, toisten ihmisten ja elinympäristönsä kanssa.

Partiossa uskotaan ihmisen henkilökohtaiseen kehitykseen. Kehitystä tukevat sellaiset periaatteet kuin toisten hyväksyminen, uuden oppiminen, maailmankatsomuksen avartuminen ja usko korkeimpaan. Kaikkiin uskontokuntiin kuuluvat tai kuulumattomat ovat tervetulleita mukaan toimintaamme.

Partiotoiminta on vapaaehtoista kansalaistoimintaa. Se on nuorten toimintaa, jossa tarvitaan eri-ikäisiä aikuisia ohjaamassa ja tukemassa lasten ja nuorten kasvua. Partiotoiminta on avointa kaikille. Se on itsenäisiä ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta. Partioliike on kansainvälinen: partiolaisia on miltei kaikissa maailman maissa (216). Yhteensä meitä on maailmassa tällä hetkellä yli 38 miljoonaa, Suomessa 70 000 ja pääkaupunkiseudulla 10 000.

Partio on nuorisojärjestö ja kasvatusjärjestö. Partiossa toimitaan ryhmässä. Ryhmässä kasvaa vastuuseen ja oppii toisaalta, että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea. Partio-ohjelma etenee nousujohteisesti. Partiossa kasvatuskeinoja ovat tekemällä oppiminen, perinteet, partioaate, toiminta luonnossa, sosiaalinen toiminta, johtajatehtäviin kouluttaminen ja kansainvälinen toiminta. Lisää partion kasvatustavoitteista löydät täältä.

JOHTAJAT JA VANHEMMAT PARTIOSSA

Partiotoiminta perustuu vapaaehtoistyöhön – partio on myös johtajille harrastus. Tämä on hyvä muistaa varsinkin silloin kun vertaa tiedottamistahtia tai sähköpostiin vastaamisaikaa esim. useisiin urheiluharrastuksiin.

Johtajat maksavat jäsen-, retki- ja leirimaksut siinä missä lapset ja nuoretkin ja näin ollen joskus (harvoin :)) työ tai koulu haittaa harrastusta.

Pyrimme siihen, että sudenpennuilla ja seikkailijoilla on lippukunnassamme olisi aina yksi yli 18-vuotias johtaja. Tarpojien johtaja on yleensä muutamaa vuotta vanhempi samoaja, jonka tukena toimii aikuinen ikäkausivastaava.

Vanhempien rooli toiminnassamme on tärkeä. Heitä tarvitaan viikkotoimintaan, retkille ja leireille apujohtajiksi sekä avustamaan kuljetuksissa ja tapahtumien järjestämisessä. Apujohtajana voi toimintaan osallistua ns. ”EVPnä” (Ei-Vielä-Partiolaisena). Mikäli haluaa olla mukana toiminnassa aktiivisemmin tulee vanhempienkin liittyä lippukunnan jäseneksi ja maksaa SP:n jäsenmaksu. Jos olet maksanut jäsenmaksun, pyydä lippukunnanjohtajaa lisäämään sinut mukaan kaikkiin johtajien viestintäkanaviin.

VIESTINTÄ

OMS viestii aktiivisesti nettisivujen, Facebookin ja Instagramin välityksellä. Tapahtumista voit löytää kuvia kuvapankista.

Nettisivut: olarinmaensamoojat.fi/
Fb-sivu:  facebook.com/OlarinmaenSamoojat
Instagram: olarimaensamoojat
Kuvapankki: olarinmaensamoojat

Lippukunnan sähköpostitiedotteet ilmestyvät joka toinen viikko, sisältäen tiedon ajankohtaisista tapahtumista ja asioista. Lisäksi ryhmänjohtajat viestivät ryhmäkohtaisista kokouksista ja retkistä. Mikäli et saa tiedotteita, tarkistathan roskapostisi ja sähköpostiosoitteesi Kuksasta. Ongelman jatkuessa ota yhteys viestintävastaavaan (yhteystiedot).

KUVAAMINEN PARTIOTAPAHTUMISSA

Lippukunnan tapahtumissa ja kokouksissa otettuja valokuvia ja videoita tallennetaan lippukunnan kuvapankkiin ja niitä voidaan käyttää partioviestinnässä ja lippukunnan markkinoinnissa. Tapahtumailmoittautumisen yhteydessä kuksassa kysytään aina kuvauslupaa, jonka perusteella kuvia julkaistaan. Lapsen tietoihin voi myös merkata kuksassa, mikäli kuvaaminen viikkotoiminnassa ei ole sallittua.

Kuva: Teemu Kiiskinen