Partiolainen rakastaa lyhenteitä ja käsitteitä, joita ei muualla tunneta. Tässä lyhyt partio-suomi -sanakirja helpottamaan toimintaa partiojargonin ihmeellisessä maailmassa.

Mikäli listasta puuttuu jokin sana, laita viestiä jalmaristenberg@gmail.com.

Akela7–9-vuotiaiden sudenpentujen johtaja.
ArvotLapset ja nuoret sitoutuvat partion arvoihin antamalla partiolupauksen. Lue lisää
HobittiVuosittainen sudenpenturetki keväällä
IhanteetIhanteisiin, joihin lupauksessa sitoudutaan, ovat partioliikkeen arvojen perusta. Lue lisää
Ikäkausivastaavat
eli Ikävat
Ikäkausivastaavat ovat aikuisia johtajia, jotka johtavat ikäkausia ja tukevat näiden johtajia. Mikäli haluat vaihtaa ryhmää tai antaa palautetta toiminnasta ikäkausivastaava on tähän oikea henkilö. Yhteystiedot heille löydät täältä. 
JäniseläimetKahdella jalalla loikkivilla jäniseläimillä on erityinen asema OMSissa. Tästä voimme kiittää vuosina 2000-2001 lippukunnanjohtajana toiminutta Olli-Pekka Vaijaa, joka istutti OMS-kulttuuriin nämä suloiset pitkäkorvat.
JänöSemmaJohtajien suunnitteluviikonloppu elokuussa.
KeskusjärjestöSuomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry  keskusjärjestö  tukee piirien toimintaa ja on kahden maailmanjärjestön  World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) sekä  World Organisation of Scout Movementin  (WOSM) jäsen.
Ko-GiKolmiapila-Gilwell eli Ko-Gi, on valtakunnallinen partiojohtajien jatkokoulutus ja tarkoitettu partiossa toimiville aikuisille.
KokousRyhmän viikottainen tapaaminen. Kesto 1-2h.
KoloPartiolaisten koti ja kokoontumispaikka
KoulutusjoukkueRyhmänohjaajakurssia käyvät viimeisen vuoden tarpojat
KääkkäYli 22 vuotias OMSsilainen
LeiriYli 3 yötä kestävä partiotapahtuma
lpk, lippukuntaPartiolippukunta on partiotoiminnan perusyksikkö. Lippukuntaan kuuluu noin 20–200 eri-ikäistä partiolaista ja sen ohjaajat ovat vapaaehtoisia. Suomessa on noin 750 toimivaa lippukuntaa 302 kunnassa.
lpkj, lippukunnajohtajaLippukunnan puheenjohtaja, vastaa toiminnasta ja pitkän tähtäimen suunnittelusta
OGI-huutoLippukunnan huuto, joka huudetaan vuorotellen esihuutajan kanssa. OGI-OGI-OGI  O-M-S, OGI-OGI-OGI  O-M-S, OGI-OMS, OGI-OMS, OGI-OGI-OGI  O-M-S
PartioasuVirallista partioasua käytetään mm. paraateissa yms. juhlallisissa tapahtumissa sekä leireillä ja retkillä mm. lipunnostoissa. Partioasuun kuuluu sudenpennuilla sininen collage ja siisti tumma alaosa, seikkailijoilla ja sitä vanhemmilla partiopaita ja tumma alaosa.
PartiohuiviPartiolaisten paras tunnusmerkki on partiohuivi, joka on erilainen joka lippukunnalle. OMSin huivi on valkoinen, jossa vihreä kanttinauha.
PartiokisatPartiolaiset mittelevät taidoistaan monta kertaa vuodessa järjestettävissä partiotaitokilpailuissa, joissa kilpaillaan oman ikäisiä vastaan, päästään kokeilemaan opittuja taitoja ja ryhmäydytään. Kevät- ja talvikaudella mittelöidään piirimestaruuksista ja suomenmestaruuksista.
PartioliljaPartiolaisten tunnusmerkki. Se kuvastaa kompassiruusua, joka osoittaa oikean suunnan elämään.
Partiolupaus“Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa ’ikäkauden’ ihanteita ja olla avuksi toisille.” Partiolupaus annetaan joko tammikuussa järjestettävässä partiolaisten kirkkopyhässä tai jollain retkellä. Mikäli toivot retkiolosuhteissa annettua lupausta, olethan yhteydessä omaan ikäkausivastaavaan.
Partio-ohjelmaPartiotoiminta perustuu lippukunnissa noudatettavaan yhtenäiseen partio-ohjelmaan. Ohjelmaan voi tutustua täällä.
PartiopiiriLippukunnat ympäri Suomen jakaantuvat maantieteellisen sijaintinsa perusteella kymmeneen partiopiiriin. OMS kuuluu Pääkaupunkiseudun Partiolaisiin
PartiotervehdysOikean käden kolmella sormella tehty tervehdys muistuttavat partiolaisia partiolupauksen kolmesta kohdasta. Sudenpennut tervehtivät kahdella sormella.
PartioviikkoPartiolaisten jokavuotinen tapahtuma ympäri maailman. Suomessa partioviikkoa vietetään vuosittain sillä viikolla, millä on Pyhän Yrjön päivä, Yrjön nimipäivä eli 23.4.
PestiKestoltaan määritelty projektiluontoinen johtamistehtävä (esim. hallituksen jäsen, ryhmänjohtaja, huivi- ja merkkivastaava, kesäleirin muonitusvastaava, … )
PuurojuhlaVuosittainen perheiden yhteinen juhla, jossa mm jaetaan merkkejä ja muistellaan mennyttä partiovuotta
Retki1-2 yötä kestävä partiotapahtuma
Robert Baden-PowellPartioliikkeen perustaja.
RoverwaySamoaja- ja vaeltajaikäisille partiolaisille kansainvälinen leiri joka neljäs vuosi. Vuonna 2012 leiri pidettiin Hämeenlinnan Evolla.
Samoaja15–17-vuotias partiolainen (engl. “explorer”).
Samoajaluotsi15–17-vuotiaiden samoajien aikuinen johtaja.
Sampo10–12-vuotiaiden seikkailijoiden johtaja.
Seikkailija10–12-vuotias partiolainen (engl. “adventurer”)
SisupartiolainenPartiolainen, joka tarvitsee harrastuksessaan erityistä tukea vamman, pitkäaikaissairauden tai muun ominaisuuden takia.
Sudenpentu, sudari7–9-vuotias partiolainen (engl. “cub scout”).
Tarpoja12–15-vuotias partiolainen (engl. “tracker”)
Tarpojaluotsi12–15-vuotiaiden tarpojien aikuinen johtaja.
UlkomaanprojektiVaeltajien ohjelmaan kuuluva ulkomaan projekti on mahdollisuus tutustua uuteen maahan hyvässä seurassa.
Vaeltaja18–22-vuotias partiolainen (engl. “rover”).
Vaeltajaluotsi18–22-vuotiaiden vaeltajien aikuinen johtaja.

Jargon-cartoon