Miksi OMSissa tehdään hiilineutraaliustyötä?

Hiilineutraaliustyötä tehdään OMS:ssa, mutta myös kaikkialla muuallakin siksi, että meillä on vain yksi maapallo, jonka pitäisi kestää meidän kaikkien käyttöä vielä pitkään. Nyt elämme niin kuin meillä olisi monta maapalloa; tuhlaamme luonnonvaroja kuluttamalla raaka-aineita maaperästä, kaatamalla metsiä ja samalla aiheutamme luontokatoa. Lisäksi päästämme ilmakehään ihan liikaa hiilidioksidia ja muita kasvihuonekaasuja, jotka pahentavat ja nopeuttavat ilmastonmuutosta.

 

Vaikka tilanne on vakava, meidän kaikkien on mahdollista tehdä asialle jotain. Jokainen meistä on kuluttaja ja tarvitsee lämpimän kodin, vaatteita ja ruokaa ja jokaisella valinnalla on vaikutusta. Jokainen meistä toimii myös monissa muissa rooleissa: työntekijänä, äänestäjänä, päättäjänä, opiskelijana, vaikuttajana, esimerkkinä, johtajana, harrastajana, vanhempana jne. Ja jokaisessa näissä roolissa on myös mahdollisuus tehdä valintoja ja vaikuttaa. Jos töissä päätät isoista hankinnoista, voit saada isoa vaikutusta aikaan vaatimalla yhdeksi valintaperusteeksi hiilineutraaliuden. Tai päättäjänä pystyt vaikuttamaan erilaisiin kunnan tai valtion päätöksiin. Bloggarina sinua seuraa iso määrä ihmisiä ja valintojasi seurataan tarkasti ja moni saattaa päätyä samaan kuin sinä. Myös partiossa johtajat toimivat roolimalleina, mutta myös jokainen partiolainen edustaa partioliikettä ja partioliike edustaa vastuullista toimintaa ja ympäristötekoja. Partiolaisilla on mahdollisuus näyttää tässäkin asiassa mallia ja omilla konkreettisilla toimilla ja esimerkeillä vaikuttaa myös muihin.

 

Partiossa opitaan tekemällä ja ilmastoteot ovat yksi hyvä esimerkki siitä, mitä nyt partiossa tehdään ja kehitetään. Vaikka partiossa ympäristö on ollut läheisessä roolissa mukana aina, myös partiotoiminnassa on mahdollisuus parantaa ja kehittää toimintatapoja sekä haastaa totuttuja käytäntöjä – ja se voi olla samaan aikaa kivaa ja opettavaista. Ilmastoahdistuksen levittäminen tai toisten tuomitseminen eivät johda hyvää lopputulokseen vaan uusiin asioihin innolla tarttuminen sekä ilmastotekojen tekeminen vievät paljon pidemmälle. Samaan imuun lähtee huomaamatta koko perhe tai kaveriporukka, naapurilippukunta alkaa kopioida hyviä käytäntöjä ja positiivinen vyöry hyviä tekoja leviää eteenpäin.

 

Ja mitä parasta: me kehitämme omia taitojamme ja ajatteluamme juuri siihen suuntaan, jota nyt tarvitaan kaikkialla. Työelämässä alkaa olla vähimmäisvaatimuksena kestävän kehityksen osaaminen ja oman työn kääntäminen siihen suuntaan sekä muiden haastaminen mukaan. 

 

Hiilineutraaliustyö partiossa tarkoittaa sitä, että laitamme hiilineutraaliuslasit päähämme ja tarkastelemme tekojamme niiden läpi: kuinka kuljemme kololle ja retkille? Mitä syömme? Mitä ostamme? Huollammeko varusteemme ja korjaamme rikkinäisiä tavaroita? Mikä on meidän tekojemme vaikutus maapalloon? Ja ennen kaikkea, kuinka opimme ja kasvamme yhdessä kohti hiilineutraaliutta? 

-Riitta, OMSin hiilineutraaliustyöryhmästä